Siirry sisältöön

Nuoret tutustumassa simulaatiotiloihin: Innovatiivista oppimista hoitotyön ja lääketieteen opinnoissa

Helmikuun alussa Turun alueen lukio-opiskelijoilla oli ainutlaatuinen tilaisuus saada käytännön kokemusta hoitotyön ja lääketieteen maailmasta osallistumalla simulaatiotilojen demoihin. Demoday-tapahtuma, joka järjestettiin yhteistyössä Turun yliopiston, Åbo Akademin, Turun ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskola Novian kanssa, kokosi yhteen yli 1300 ensimmäisen vuoden lukiolaista tekniikan, luonnontieteiden ja terveysalojen demoihin.

Demopäivä, joka pidettiin 8. helmikuuta, tarjosi lukiolaisille mahdollisuuden tutustua simulaatio-oppimiseen käytännössä. Osallistujat jaettiin aamu- ja iltapäiväryhmiin varmistaen, että kaikki mahtuivat mukaan. Jokainen opiskelija pääsi osallistumaan kahteen haluamaansa demoonsa, mikä antoi heille mahdollisuuden räätälöidä kokemustaan omien kiinnostuksenkohteidensa mukaan.

Demot simulaatiotiloissa järjestettiin Turun ammattikorkeakoulun Sun-klinikan opiskelijoiden toimesta. Lukiolaiset olivat innoissaan saadessaan toimia simulaatioympäristössä. Lukiolaiset pääsivät muun muassa tekemään painesidoksia, hoitamaan haavaa, harjoittelemaan paineluelvytystä ja tutkimaan potilasta muun muassa tunnustelemaan pulssia. Potilaana toimi simulaationukke.

Järjestelyt sujuivat moitteettomasti, ja kaikki osallistujat löysivät perille simulaatiotiloihin. Tästä kuuluu iso kiitos sekä tapahtuman järjestäjille että osallistujille. Lukiolaiset antoivat positiivista palautetta toteutuksesta ja demojen sisällöstä.

Simulaatio-oppiminen tarjoaa merkittävän lisän perinteiseen opetukseen hoitotyön ja lääketieteen opinnoissa. Se antaa opiskelijoille mahdollisuuden harjoitella taitojaan turvallisessa ympäristössä ennen kuin he kohtaavat potilaita käytännön työssään. Lisäksi se edistää tiimityötaitoja ja päätöksentekokykyä, jotka ovat olennaisia ammattitaidon kehittymisessä.

Kokonaisuudessaan demopäivä simulaatiotiloissa oli onnistunut sekä lukiolaisille että heitä ohjanneille ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Tällaiset tapahtumat ovat tärkeitä nuorten ammatilliselle kehitykselle ja antavat heille arvokasta kokemusta ja näkemystä tulevista uramahdollisuuksistaan hoitotyön ja lääketieteen alalla.

 

Ville Vainio
Lehtori, TtM, SH
Turun ammattikorkeakoulu