Siirry sisältöön

Biotiedekeskuksen tutkimusjohtaja Westermarck: - ”Päätös lääkekehityskeskuksen perustamisesta Turkuun loistava, mutta rahoitus on turvattava”

 

Päätös perustaa kansallinen lääkekehityskeskus Turkuun tuli hyvänä uutisena alan toimijoille. Keskuksen merkitys Turussa alati vahvistuvalle lääketieteen huippuklusterille onkin merkittävä. Keskuksen perustamisasiakirja allekirjoitettiin helmikuun alussa, mutta alan asiantuntijan, Turun biotiedekeskuksen tutkimusjohtajan Jukka Westermarckin mukaan vielä paljon on tehtävää.

”Loistavaa, että saatiin tämä vihdoin päätettyä ja keskukselle onkin huutava tarve. Todella hyvä että poliittinen prosessi on saatu päätökseen. Nyt pitää saada lääkekehitys käyntiin ja alan ammattilaiset puikkoihin.”

Westermarckin mukaan rahoituksen on oltava pitkäkestoista ja varmaa. ”Tällä hetkellä rahoitus on täysin avoinna. Mitään faktaa ei ole ollut antaa. Aikanaan luvattiin 11 miljoonaa, mutta sen kohtalosta ei ole tietoa.” – Westermarck toteaa.

Westermarck on sapatilla syöpätutkimusinstituutissa Milanossa oppimassa alan parhaita käytäntöjä. Instituutin oma lääkekehityskeskus antaa hyvän vertailukohdan: ”Viesti täältäkin on hyvin selvä. Lähtötilanteessa on oltava selvillä uskottava ja pitkäkestoinen rahoitus, vähintään 7 vuodeksi ja noin 3-4 miljoonaa vuodessa.”

”Vain turvaamalla riittävä rahoitus saadaan uskottavasti rekrytoitua alan huippuammattilaiset ja toimittua uskottavana pitkäjänteisenä kumppanina lääkekehitysalalla.” -Westermarck kertoo.

Lääkekehityskeskus palvelee keskeisesti Turun Terveyskampuksen tavoitetta luoda Turusta ja Varsinais-Suomesta lääketieteen innovaatioiden ja tutkimuksen keskittymää. Lääkekehityskeskus onkin merkittävä saavutus alueen lääketeknologiaklusterille ja alan yhteistyölle.

Teksti: Misha Dellinger