Siirry sisältöön

Huippuvarusteltu Medisiina D kiinnosti kävijöitä

Turun yliopistosairaalan kupeessa sijaitseva, Terveyskampuksen kotinaan pitämä Medisiina D-rakennus avasi ovensa kiinnostuneille jo toista kertaa. Medisiina D on monikäyttäjärakennus, jossa on opiskelutiloja, laboratorioita, erilaisia harjoittelutiloja ja luokkahuoneita. Kaunis kevätpäivä innosti ja kävijöitä oli välillä ruuhkaksi asti.

Satu Haapalainen

Yleisö pääsi tutustumaan rakennuksen tiloihin ja toimintaan. Esimerkiksi simulaatiotila SimuCenterin varusteisiin kuuluu erilaisia ja eri ikäisiä potilaita simuloivia nukkeja. Ne reagoivat aidosti langattoman tekniikan avulla ja niiden avulla voidaan harjoitella erilaisia tutkimus- ja hoitotoimenpiteitä.

Tämän hetken kehittynein lasta simuloiva nukke, Laerdal Sim Baby on hämmästyttävän aito. Pientä, noin vuoden ikäistä lasta matkiva nukke hengittää, räpyttää silmiään ja jokeltelee iloisesti. Turun ammattikorkeakoulun lastenhoitotyön lehtori Satu Haapalainen näyttää miten repertuaariin kuuluu myös itkua ja rääkymistä tai kouristelua.

Vauvanukella pystytään harjoittelemaan kaikenlaisia lääketieteellisiä toimenpiteitä. Se saadaan kouristelemaan realistisesti ja siltä voidaan tarkistaa pupillireaktio. Sydämen rytmiä ja hengitysteitä voidaan muuttaa tilanteeseen sopivaksi. Pulssi ja hengitys näkyy ja tuntuu, aidon oloisesti. Kaikki nukeilla simuloitu harjoittelu voidaan kuvata lukuisilla kameroilla ja toimenpiteitä voi seurata myös viereisistä huoneista.

Haapalaisen mukaan keskuksen sairaalamainen ympäristö antaa opiskelijoille tuntumaa siitä millaista voi olla sairaalan osastolla, päivystyksessä tai teholla. Nuket voidaan viedä periaatteessa mihin tahansa muuhunkin ympäristöön, koska ne ovat langattomia.

”Ihmiset on oikeastaan olleet hämmentyneitä kuinka hienot ja hyvät tilat täällä on. Meillä on käynyt ihmisiä, jotka ovat valmistuneet vuosia sitten ja he ovat vaikuttuneita siitä kuinka hyvät harjoittelumahdollisuudet nykyään ovat. Se on ollut todella yleinen huomio.” Haapalainen toteaa.

”Tämä ei ole pelkästään uusille opiskelijoille tarkoitettu. Teemme paljon täydennyskoulutusta ja jo ammatissa olevat ihmiset käyvät täällä harjoittelussa.”

Opetusbioanalyytikko Liisi Saarelainen esittelee TUASLabin bioanalytiikan opetuslaboratoriota. Mikroskooppiriveistä voi katsoa miltä kudosnäytteet, hiiva tai verinäyte näyttävät tutkijan silmin. Oman veren sokeriarvot voi tarkastaa nopeasti mittauspisteellä tai tutustua tarkemmin erilaisiin laboratoriolaitteisiin. Avointen ovien houkuttelemat vierailijat keskustelevat hyväntuulisten opiskelijoiden ja henkilökunnan kanssa. Pienellä suostuttelulla on helppo motivoida kävijät luovuttamaan myös verinäyte biopankkiin.

”Täällä on käynyt yllättävän paljon porukkaa ja tätä konseptia olisi mukava ensi vuonna hieman laajentaa. Avoimet ovet voisi laajeta lukiolaisiin. Se antaisi heille mahdollisuuden tutustua useampaan eri koulutukseen ja opiskelun arkeen. He saisivat tästä paljon irti ja pääsisivät tutustumaan opiskelijoihin.” Saarelainen pohtii.

Muita kohteita avointen ovien päivässä olivat esitelmä vertaisoppimisesta lääketieteessä, Health Tech Labin lisätyn todellisuuden ja virtuaalilasien esittely, Aistikattila-tilan moniaistitilan esittely Flavoria-ravintolan yhteydessä sekä suuhygienistiopiskelijoiden oppimisympäristö, StuDental. Kaikissa kohteissa  riitti kävijöitä ja järjestäjien odotukset täyttyivät.

Terveyskampus Turku on merkittävä lääketieteen, sosiaali- ja terveysalan ja teknologian moniammatillinen osaamiskeskittymä, joka tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia tutkimustoiminnalle, innovaatioille ja yritysyhteistyölle. Terveyskampus Turku -yhteistyössä ovat mukana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu, Yrkeshögskolan Novia ja Turku Science Park Oy. Osapuolet edistävät tutkimus- ja yhteistyöedellytyksiä, koulutustoimintaa sekä yritys- ja innovaatiotoimintaa. Lisätiedot: www.healthcampusturku.fi

 

Teksti: Misha Dellinger