Siirry sisältöön

Monipuolinen TUAS Lab on silta moniammatilliselle yhteistyölle

Turun sairaala-alueella sijaitsevassa Medisiina D -rakennuksessa sijaitseva TUAS Lab palvelee yhteistyökumppaneita, tutkijoita ja ihan tavallisia asiakkaitakin. Lehtori Raini Tuominen esittelee laboratorion monipuolista tarjontaa ja kertoo yhteistyökuvioista. Turun sykkivän terveysklusterin sydämessä toimiva, Turun ammattikorkeakoulun bionalyytikkokoulutuksen palvelulaboratorio, TUAS Lab edustaa tiloiltaan ja teknologioiltaan opetuslaboratorioiden terävintä kärkeä.

”Meillä on osaamista monipuolisten näytteidenottojen lisäksi yksittäisen tutkimuksen tai tutkimuspaketin analysointiin, patologian kudosleikkeiden valmistukseen tai vaikka spirometriatutkimuksiin” – Tuominen avaa laboratorion perustoimintoja ja jatkaa ”TUAS Labissa toimivat opiskelijat ovat opintojensa loppupuolella, ja kaikki ovat suorittaneet työelämäharjoittelua laboratoriossa ennen työskentelyään TUAS Labissa.”

Lehtori Raini Tuominen

Laboratorion puhtaat ja modernit toimitilat ovat täynnä kalliin näköistä laboratoriotekniikkaa, bioanalyytikko-opiskelijat käyttävät opettajan ohjauksessa tottuneesti. Myös näytteenottohuoneessa käy kuhina, kun potilailta otetaan verinäytteitä.

TUAS Lab on toimiva laboratorio, mutta myös työkalu turkulaisen terveysklusterin yhteistyössä. ”Tarjoamme palveluita alueen yrityksille, sekä alueen tutkijoille ja tutkimusryhmille. Toimimme yhteistyössä monien Turun Terveyskampuksen organisaatioiden kanssa ja aluevalvontaviranomaisen myöntämän yksityisen terveydenhuollon toimiluvan olemme saaneet ensimmäisenä ammattikorkeakouluna Suomessa.” – kuvailee Tuominen yhteistyökuvioita.

Yhteistyötä Auria Biopankin ja Turun yliopiston biotekniikan laitoksen kanssa on tehty jo pitkään. Myös Paavo Nurmi -keskuksen ja Turun Seudun Urheiluakatemian kanssa yhteistyö on jatkunut useita vuosia. TUAS Lab on erittäin joustava ja monipuolinen toimija. Tuominen tarkentaa: ”Projekteihin osallistuva opiskelijamäärä, aikataulumme ja tilamme ja ovat hyvin joustavia, voimme ottaa asiakkaita näytteenottoon joko yksittäin tai tarvittaessa vaikka koko perheen samanaikaisesti, myös erikseen sovittuna iltaisin ja viikonloppuisin. Verinäytteiden lisäksi otamme esim. EKG, spirometria, nenä, nenänielu, virtsa tai vaikka laskimokanyylinäytteitä. Palvelupakettiimme kuuluu myös näytteenottopalvelujen tuottaminen pop up -tapahtumissa ja toimeksiantajan tiloissa.”

Monipuolisten näytteenottoon, käsittelyyn ja pakkaamiseen ja säilytykseen liittyvien tutkimus- ym. hankkeiden kanssa vuosia työskennelleet opettajat ohjaavat opiskelijat myös laatimaan toimeksiantajan antamien ohjeistuksen mukaisesti laboratoriomanuaalin. Laboratorio voi manuaalilla varmistaa projektin näytteenoton ja käsittelyn luotettavuuden ja laadun.

Lopuksi Raini Tuominen toteaa: ”Meillä on vankkaa kokemusta tutkimushankkeisiin liittyvien laboratoriopalveluiden koordinoinnista, suunnittelusta ja toteutuksesta.”

TUAS Lab löytyy Turun ammattikorkeakoulun kampukselta, Medisiina D:n rakennuksesta, osoitteesta Kiinanmyllynkatu 10, Turku. Laboratorio on auki sovittaessa. Tarkempia tietoja saat lähettämällä sähköpostia osoitteeseen raini.tuominen@turkuamk.fi tai soittamalla: 050 598 5408.

Terveyskampus Turku muodostaa Suomen suurimman lääketieteen, sosiaali- ja terveysalan sekä teknologian moniammatillisen osaamiskeskittymän, joka tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia koulutus- ja tutkimustoiminnalle, innovaatioille ja yritysyhteistyölle. Terveyskampus Turku -yhteistyössä ovat mukana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu, Yrkeshögskolan Novia ja Turku Science Park Oy. Suomen akatemian rahoittama HCT2.0-hanke toteutetaan vuosina 2020–2022 Turun yliopiston, Åbo Akademin, Turun ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan NOVIA:n yhteistyönä.

 

Teksti: Misha Dellinger