Norjan malli lähtee lasten tarpeista liikkua
Norjassa perheensä kanssa asunut, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean vastaava lääkäri Katja Mjøsund kertoi Terveyskampus Turun HCT 2.0 työpajassa kiinnostuneille kuulijoille perheensä kokemuksista norjalaisesta lasten ja nuorten liikuntamallista.
Työpaja on osa lasten ja nuorten liikunnan osaamiskeskuksen työpajasarjaa. Tarkoitus on tuoda verkoston toimijoita yhteen ja kehittää verkoston toimintaa entisestään.
”Seurakulttuuri on äärimmäisen tärkeää Norjassa. Jokaisella kukkulalla ja laaksolla on oma urheiluseura. On hirveän tärkeää, että lapset urheilevat paikallisessa seurassa. Ajatus on se, että norjalaiset lapset harrastavat vain paikallisessa seurassa. Eikä Norjassa ole kuljetuskulttuuria, jossa vanhemmat kuljettaisivat lapsensa harrastuksiin.” Mjøsund kertoi.
Mjøsund kuvaili paikallista seuraansa: ”Meiltä oli vain 150m matkaa seuran käyttämiin tiloihin, 500m päässä oli seuraava seura. Seura toimii vain muutaman neliökilometrin alueella, ja lapset saivat kulkea harjoituksiin omatoimisesti pyörällä. Ainoa laji, jossa piti kuljettaa lapsia, oli hiihto, sillä ladulle ei päässyt ihan niin helposti.”
Norjan mallin lähtökohtana on, että koulun jälkeen lapsi voi mennä suoraan harjoituksiin. Pienet lapset haetaan tarvittaessa myös koulusta. Kaikki lapset yritetään saada kotiin viideltä, jossa syödään perheen yhteinen päivällinen. Viidestä eteenpäin on perheen rentoutumisaikaa. Perhe voi toki mennä päivällisen jälkeen kuudelta hiihtämään yhdessä. Perheen kesken harrastettu urheilu ja liikunta on Norjassa yleistä.
Perheen kesken ladulla hiihtäen voidaan viettää pääsiäistä tai muita perhejuhlia. Ladulla näkee kaiken ikäisiä tai voidaan vaikka ulkoiluttaa koiraa. Laturaivoa ei Norjassa tunneta.
Mjøsundilla parhaiten jäi mieleen, se kun hänen lapsensa täytti kymmenen Suomeen muuttamisen yhteydessä: ”Lapseni kertoi, että Norjassa valmentajat olivat paljon hauskempia kuin Suomessa. Treeneissä pidetään hauskaa eikä kukaan huuda tai ole inhottava. Suomessa ollaan liian ’tryhard’”.
Torstaina 21.4.2022 pidetty työpaja paneutui Mjøsundin alustuksen jälkeen usean ryhmän voimin pohjoismaisen lasten ja nuorten liikunnan tarpeisiin.
HCT 2.0 on Suomen akatemian rahoittama kumppanuusverkostohanke.
Teksti: Misha Dellinger