Siirry sisältöön

Asiakastarina: Inlisol ratkoo vanhustenhoidon haasteita hyvinvoinnin etävalvonnalla

Inlisolin perustajilla Aki Nummelalla ja Amin Torabilla on pitkä työkokemus teknologiakehityksestä.

Business Turun verkostot, neuvontapalvelut ja sparraus ovat olleet avainasemassa inlisolin tuotteen kaupallistamisessa, sanovat teknologiastartupin perustajat Aki Nummela ja Amin Torabi.

Vauhdilla ikääntyvät yhteiskunnat. Resurssien ja henkilökunnan puute vanhustenhoidossa. Stressaantuneet ja ylikuormittuneet hoitajat. Traagiset uutiset ikäihmisten kaatumisista kotonaan kenenkään huomaamatta. Nämä ongelmat suomalainen teknologiastartup inlisol haluaa ratkaista.

Tajusimme, että voimme todella tehdä jotain tilanteen hyväksi kokemuksemme ja osaamisemme avulla, sanoo Aki Nummela, toinen yrityksen perustajista.

Yritys on kehittänyt uuden teknologiaratkaisun, jonka avulla ihmisen hyvinvointia voidaan valvoa etänä ympäri vuorokauden. Teknologia mittaa aktiivisuutta, lepoelintoimintoja ja kaatumisia ja hälyttää tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaiset paikalle.

Ensimmäisessä vaiheessa tuotetta tarjotaan vanhustenhoidon ja kotihoidon ammattilaisille. Tulevaisuudessa yritys haluaa laajentaa asiakaskuntaansa myös ikäihmisten omaishoitajiin.

Tavoitteemme on parantaa ikäihmisten elämänlaatua, summaa Amin Torabi, toinen yrityksen perustajista.

Yksityisyyttä kunnioittavaa teknologiaa

Inlisolin teknologia voidaan jakaa kolmeen osaan. Ensin seinään asennettava tutka-anturi kerää tietoa asuinhuoneesta. Sitten kerätty tieto analysoidaan pilvipohjaisen tekoälyn ja kehittyneiden algoritmien avulla.

Inlisolin hyvinvoinnin etäseurantaratkaisussa ei käytetä kameroita. Asuintilojen seiniin asennetaan vain tutka-anturit, yrittäjät Aki Nummela ja Amin Torabi kertovat.

– Lopulta käyttäjä saa prosessoidun tiedon älylaitteensa sovellukseen. Tulevaisuudessa nämä raportit voidaan integroida myös asiakkaan IT-ekosysteemiin, Nummela sanoo.

Käyttäjä saa reaaliaikaista tietoa huoneessa asuvan ihmisen aktiivisuudesta, unen kestosta ja unirytmistä sekä sykkeestä ja hengitystiheydestä hänen nukkuessaan.

Teknologia ei tunnista, kuka huoneessa on tai mitä hän tarkalleen ottaen tekee, mutta sen avulla voidaan varmistaa, että ihminen on kunnossa, Nummela sanoo.

Arvokasta neuvontaa ja sparrausta

Inlisol perustettiin Uudessakaupungissa vuonna 2021. Helmikuussa 2024 yritys on hyvin lähellä tuotteensa kaupallistamista. Asiakaspilotit ovat käynnissä kahdessa terveysalan yrityksessä, Attendossa ja Palvelukeskus Helsingissä.

Nummelan ja Torabin mukaan tähän pisteeseen ei olisi päästy ilman laajaa yhteistyötä eri kumppanien kanssa. He ovat saaneet matkan varrella arvokasta neuvontaa ja sparrausta myös Business Turulta.

Nummelan mielestä tärkein palvelu on ollut Investment Readiness Process. IRP by Beels on menetelmä, joka valmistaa startupeja keräämään varhaisen vaiheen rahoitusta sijoittajilta.

Nummelan mukaan IRP opetti heille, miten sijoittajien kanssa kommunikoidaan ja miten tärkeää on osata määrittää oman yrityksensä arvo. Prosessin ansiosta yritys sai ensimmäisen sijoituskierroksensa päätökseen.

Minusta tämän prosessin pitäisi olla pakollinen kaikille startupyrittäjille.

Torabin ja Nummelan mielestä Business Turulla on tärkeä rooli myös ihmisten yhteen tuomisessa. Business Turun verkostojen kautta he ovat löytäneet terveydenhuollon sääntelyn asiantuntijan ja luoneet arvokkaita kontakteja sijoittajien ja mahdollisten kumppaneiden kanssa myös ulkomailla.

– Business Turulta saatu henkinen tuki on merkinnyt paljon. On tärkeää tietää, että kaikkea ei tarvitse tehdä yksin ja että apua on saatavilla, Nummela sanoo.

Kohti globaalia bisnestä

Torabilla ja Nummelalla on kunnianhimoisia suunnitelmia. He haluavat, että inlisolista tulee paras palveluntarjoaja omalla alallaan. Liikeidea on erittäin skaalautuva, ja heidän tavoitteenaan on tehdä inlisolista globaali yritys.

Mutta ensin pitää hallita kotimarkkinat, jotka toimivat myös tuotteemme testilaboratoriona, Torabi sanoo.

Inlisolin virstanpylväitä Business Turun palveluissa

Tammikuu 2022 Testialustayhteistyötä Terveyskampus Turun kanssa. ”Löysimme yrityksellemme myös arvokkaan terveydenhuollon sääntelyn asiantuntijan kampusverkoston kautta.”

Toukokuu 2022 Inlisol hyväksytään ProHealth-kasvuohjelmaan. Teemoitettuja työpajoja ja tapahtumia SparkUp Turussa. ”Tämän ohjelman kautta olemme tavanneet mahdollisia asiakkaita Japanissa.”

Kesäkuu 2023 Yrityksen arvolupaukseen keskittyvät StartingUp-työpajat SparkUp Turussa. ”Hyviä oppeja asiakkaidemme, tuotteemme ja liiketoiminnan luomisen kipupisteiden analysointiin.”

Lokakuu 2023 Inlisol saa valmiiksi the Investment Readiness Process by Beels -ohjelman. “Prosessin avulla ymmärsimme, miten erilaista sijoittajien kanssa kommunikointi on verrattuna asiakkaiden kanssa kommunikointiin.”

Vuodenvaihde 2023–2024 Inlisol hyväksytään DIGIT-PRE-hankkeeseen. EU-hankkeessa tuetaan sellaisten digitaalisten terveydenhuollon ratkaisujen kehittämistä, jotka auttavat estämään ja ennaltaehkäisemään terveysongelmia.

 

Haluaisitko kuulla lisää Business Turun palveluista ja IRP-prosessista?

Kysy lisätietoa: Marko Puhtila – Business Turku

 

Business Turku on julkaissut tämän asiakastarinan on verkkosivuillaan 14.3.2024. Terveyskampus julkaisee tarinan tekijän luvalla.